Kinek kötelező pénztárgépet használnia?

Azoknak a vállalkozásoknak, melyeket a pénzügyminisztérium rendelete erre kötelez.

A vonatkozó jogszabály több száz olyan üzleti tevékenységet sorol fel, melynek gyakorlása során kötelező pénztárgépet használni. Ha az ön cége például kiskereskedelemmel, vendéglátással, vagy műszaki cikkek javításával foglalkozik, valószínűleg gépi nyugtákat kell adnia.

A vállalkozók egy kis részének (pl.: fodrászok, manikűrösök, őstermelők), a jogszabályok egyelőre lehetővé teszik, hogy a pénztárgép nyugtái helyett olyan kézzel írt bizonylatokat adjanak a tranzakciókról, melyeken az eladó és a vevő adatai egyaránt szerepelnek. Elképzelhető azonban, hogy ez a jövőben változni fog, mert a kormány a pénztárgép használatra kötelezettek körének a bővítését tervezi.

Természetesen, a tevékenységi körétől függetlenül, minden vállalkozás dönthet a pénztárgépek használata mellett. A pénztárgép átláthatóvá teszi az üzlete forgalmát és leegyszerűsíti a számlaadást. Annak eldöntésében, hogy kötelező –e használnia, a jogszabály tanulmányozása mellett a könyvelője, vagy a munkatársaink is segíthetnek.

Located in: GYIK