Milyen fenntartási költséggel jár egy pénztárgép üzemeltetése? Milyen kellékekre lesz szükségem? Mátrix- vagy hőnyomtató?

A pénztárgépek kétfajta nyomtatási módot használnak a bizonylatok elkészítéséhez. A régebbi modellek általában a mátrix technológiát alkalmazzák, míg az újabbakban hőnyomtató dolgozik. A gyártók ma már csak elvétve állítanak elő mátrixnyomtatós készülékeket, a SAM4s pénztárgépek között csupán egyetlen ilyen modell található.

Mindkét technológiának vannak előnyei és hátrányai. A hőnyomtatós pénztárgépek gyorsabban és halkabban állítják elő a bizonylatokat a mátrixnyomtatóval felszerelt készülékeknél, ráadásul ritkábban hibásodnak meg. A technológia hátránya a mátrixnyomtatással szemben az, hogy nagyon hideg, vagy forró környezetben nem működik, a segítségével készült dokumentumok pedig olvashatatlanná válhatnak, ha nem megfelelő módon tárolják őket.

Nem lehet egyértelműen megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik technológia a gazdaságosabb. A mátrixnyomtatós készülékek kétrétegű papírt használnak, a termonyomtatós pénztárgépek két külön papírtekercsre készítik el a számlát és a másodpéldányt. Bár a mátrixnyomtatós pénztárgépek tekercsei általában olcsóbbak, rövidebbek is, azaz kevesebb nyugtát lehet rájuk nyomtatni.

A régebbi technológiát használó pénztárgépek önírós és hagyományos papírtekerccsel is üzemeltethetők, ez utóbbi esetben azonban festékkazettákat is vásárolni kell az üzemeltetésükhöz. A papírtekercsek ára 80 és 150 forint között van, a festékkazetták 800-1000 forintba kerülnek.

A kellékeken túl általában keveset kell költeni egy pénztárgép fenntartására. Rendszeresen felmerülő költség lehet az éves kiolvasás, a régebbi típusokat pedig egy szakemberrel érdemes megtisztíttatni és portalaníttatni egy–két évenként, az igénybevételtől és az üzemeltetés helyétől függően. Erre a karbantartásra nincs mindegyik készüléknek szüksége, egy butikban üzemelő hőnyomtatós pénztárgép nagy valószínűség szerint portalanítás nélkül is éveken keresztül működik majd hibátlanul.

Located in: GYIK