Mi a teendő, ha megváltozik egy ÁFA kulcs?

Abban az esetben, ha megváltozik az általános forgalmi adó mértéke, át kell programozni a pénztárgépeket. Az új adókulcsok beállítására a hatóságok általában néhány hónap haladékot adnak. Ez alatt az idő alatt továbbra is értékesítheti a termékeiket a készülékeink segítségével.

A régebbi pénztárgépek egy kis része megjeleníti az ÁFA mértékét a bizonylatain (pl. kiírja, hogy „ÁFA27”). Ezekkel a készülékekkel és az egyszerűsített számlák nyomtatására is képes adóügyi nyomtatókkal viszont nem dolgozhat tovább, és kézzel írt nyugtákkal kell helyettesítenie a bizonylataikat, ameddig nem rögzíti a megfelelő adókulcsokat a memóriájukban. Hasonlóan kell eljárnia akkor is, ha nem állítatja át az ÁFA kulcsokat a megadott határidőn belül.

Az ÁFA kulcsok programozását csak a NAV engedéllyel rendelkező pénztárgép szervizek végezhetik el. Javasoljuk, hogy ha megváltozik az általános forgalmi adó mértéke, minél előbb keresse fel a legközelebbi Sam4s márkaboltot, mivel a hatóságok által megadott határidő lejárta előtti napokban általában nagy sorok szoktak kialakulni a pénztárgép szervizekben.

Kapcsolódó kérdés: Mit jelent az éves zárás?
Located in: GYIK