Mit jelent az, hogy euró –átállás, eurós pénztárgép?

Pénztárgépeink egy előre programozott napon automatikusan át fognak állni az eurós üzemmódra. A készülékek segítségével az ezt megelőző egy év során forintért és euróért is lehet majd értékesíteni termékeket és mindkét pénznemben vissza lehet majd adni. A forintot a felkészülési év után is el lehet majd fogadni a pénztárgépekkel, visszaadni azonban csak euróban tudnak majd, mivel a forintot fokozatosan ki fogják vonni a forgalomból.

A pénztárgépekre vonatkozó APEH ajánlás szerint az euró bevezetésének az időpontja 2020. január elseje lesz, az általunk forgalmazott pénztárgépek pedig ennek megfelelően vannak programozva. A készülékek ezen a napon átváltanak majd az eurós üzemmódra, az azt megelőző egy évben pedig lehetővé teszik az előzőekben részletezett vegyes fizetést, ha beállítják a váltási arányokat.

A megfelelően beállított pénztárgépekkel az euró bevezetésének dátumától függetlenül is értékesíthet termékeket külföldi pénznemekben, így euróban is. Ennek a módjáról az Elfogadhatok –e valutás fizetéseket a pénztárgéppel? kérdésre kattintva olvashat.

Egyes korábban forgalmazott készülékeinken nem 2020. január elseje van beállítva az euró tervezett bevezetésének időpontjaként, mivel a pénztárgépekre vonatkozó jogszabályokban korábban 2013. január elsejei időpont szerepelt. Ha Ön az alábbi AP számú és típusú pénztárgépek egyikével rendelkezik, és még nem változtatta meg az euró átállás dátumát, mielőbb tegye meg, mert 2013. január elsejétől nem tud majd forintért értékesíteni a pénztárgépének a segítségével, a készülékek tisztán forint alapú üzemmódját pedig csak a fekete doboz költséges cseréja után használhatja majd újra.   

 Tipus :                            Engedélyszám:              
 ER-360F  AP680
 ER-260-as széria  AP693
 ER-230F  AP774
 ER-320F  AP796
 ER-700F  AP832
 ER-350F  AP833
 ER-4615F  AP834
 ER-420F  AP832
 ER-420M  AP841
Located in: GYIK