Mi az a fekete doboz? Mi a teendő, ha megtelik a fekete doboz?

A fekete doboz a pénztárgép nem törölhető adómemóriája, melyen az összesített forgalmi adatokat tárolja a készülék. Az alkatrész technikai paramétereit a NAV írja elő, nélküle nem lehet pénztárgépet forgalmazni Magyarországon.

A különböző modellek fekete dobozának a tárolókapacitása eltérő lehet, de minden Magyarországon kapható pénztárgép képes legalább 2500 napi zárás adatainak a megőrzésére. A Sam4s pénztárgépek 120 alkalommal azelőtt, hogy megtelne az adómemóriájuk, egy, a hátralévő zárások számát is tartalmazó bizonylat kinyomtatásával figyelmeztetik tulajdonosukat arra, hogy hamarosan esedékes az adómemória cseréje.  

Azt, hogy megtelt a fekete dobozuk, a pénztárgépeink különféleképpen jelzik. A 260-as készülék például az „adómemória nem írható”, a 420-as pedig a „megtelt az adómemória” feliratot jeleníti meg a kijelzőjén, ha már nem tud több forgalmi adatot rögzíteni az adómemóriában.

Ha egy készüléknek megtelik a fekete doboza, akkor egy erre jogosult pénztárgép szervizzel ki kell cseréltetnie. A memória egységet szintén ki kell cserélnie, ha használt készüléket vásárol, vagy ha az adószámának az első nyolc számjegye változik (mert például átalakította a cégét). 

Located in: GYIK