Mit jelent az, hogy éves zárás? Mikor kell éves zárást készítenem? Megcsinálhatom én az éves zárást?

Az adóhatóság arra kötelezi a pénztárgép üzemeltetőket, hogy a készülék fekete dobozában tárolt forgalmi adatokat évente egyszer nyomtassák ki, az elkészült dokumentumot pedig őrizzék meg, hogy egy esetleges ellenőrzés során be tudják mutatni.

A kinyomtatott bizonylatnak tartalmaznia kell a pénztárgépet üzemeltető cég adatait (név, cím, adószám, AP szám), az éves forgalmát január elsejétől december utolsó napjáig (grand total, és bizonyos készülékeknél az áfa göngyölített összege), valamint a készülék RAM törléseinek a számát.

A dokumentumot, ha az adóhatóság másképp nem rendelkezik, legkésőbb február végéig kell elkészíteniük a pénztárgép üzemeltetőknek. A pénztárgépekkel eddig az időpontig akkor is lehet kereskedni, ha még nem készítették el velük az éves zárást*.

A zárást a pénztárgép üzemeltetője és egy NAV engedélyes szerviz egyaránt kinyomtathatja. Bár az elkészítésének a módját megtalálja pénztárgépeink használati utasításában, azt javasoljuk, hogy ha nem szakember, keresse fel a legközelebbi márkaszervizünket, amikor éves zárást szeretne készíteni a pénztárgépével. ÁFA változás esetén az éves zárást köteles egy NAV engedélyes szervizzel végeztetni.

*Az éves zárás hivatalos neve: éves kiolvasás

Located in: GYIK